fbpx

#18: Hvordan sætter du grænser, og hvorfor er det vigtigt?

Mange finder det svært at sætte grænser. Men det er faktisk ret vigtigt, uanset om du er leder, projektleder eller medarbejder. På arbejdspladsen er det både nødvendigt og fornuftigt at være tydelig og konkret om dine grænser. For når I kender hinandens grænser, får I et langt bedre samarbejde.

Hvorfor er det så så svært det med grænsesætning? At sætte en grænse er for mange udenfor deres komfortzone, fordi grænsesætning udgør en risiko. Alle mennesker vil gerne være en del af flokken. Men hvad tænker de andre, når jeg sætter en grænse? Ryger jeg ud af flokken? Det er en risiko, som ikke er rar.

Men hvad sker der, hvis du ikke sætter grænser? Ja, så vil der ofte komme en følelsesmæssig reaktion, som kan være svær at styre. Du kan overraske og overrumple andre (og måske dig selv) med din reaktion, når din grænse er overskredet. Grænser er også basis for sunde relationer. Derfor er det vigtigt, at du sætter grænser.

Når du ved, hvad du vil acceptere, og hvad du ikke vil acceptere, så kan du sætte tydelige og konkrete grænser. Så står du i dig selv.

Når vi i denne podcast taler om: “Hvordan sætter du grænser?”, så omtaler vi en model, der hedder “Fakta – Følelse – Behov modellen”. Hvis du vil høre mere om den, så lyt til episode #4: Hvordan holder du en svær samtale på en god måde?

Episoden er udgivet 18. januar 2024

Vil du høre flere podcast-episoder om projektledelse?

Hvis du vil høre flere episoder af podcasten, så hop til oversigten over episoder.